Com cada inici de mes, el Servici de Gestió d’Espais Naturals Protegits de la Direcció General de Medi Natural, de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient vos INVITA a visitar els nostres parcs naturals.

Arriba el maig i els nostres parcs naturals estan plens de vida per descobrir, alhora que realitzem divertides activitats que han organitzat els nostres espais naturals dins de la campanya “Dia Europeu dels Parcs”.

Especialment per a la família, en el Parc Natural del Desert de les Palmes podrem realitzar una activitat de geocerca en família, en el Parc Natural de la Tinença podrem aprendre a elaborar pa i pastes típiques i, en el Parc Natural de Chera, ens animen a celebrar el Dia de la Mare amb una gimcana familiar.

Els senderistes, tindran l’oportunitat de conéixer els usos tradicionals dels boscos en el Parc Natural de la Sierra de Mariola; en el Parc Natural del Penyagolosa, a través d’una ruta guiada, ens introduirem en el món de l’or negre del bosc, les trufes i si eres un amant de les aus en el Parc Natural de les Salines de Santa Pola, et llancen un repte: descobrir la seua au més emblemàtica, el flamenc rosat o au fènix.

I en el Parc Natural de l’Albufera, la IV Fira de l’Albufera t’invita a disfrutar de passejos amb barca, exposicions, conferències…

Finalment si volem participar en activitats de voluntariat, este mes els nostres parcs estan col·laborant en la Campanya European Clean Up Day, a través de la qual se fomenta la conscienciació mediambiental per mitjà d’accions de neteja en el Parc Natural del Túria, Parc Natural d’Ifach i Parc Natural del Desert de les Palmes.

Aquest dissabte 2 de maig a les 20:00h tindrà lloc al Teatre Principal d’Alcoi un concert en suport a Salvem l’Aqüífer del Molinar per a sufragar les despeses judicials que se’n generen de la defensa del nostre aqüifer.

Al concert podrem gaudir dels grup Pelandruska (grup alcoià de folk instrumental) i la participació de Batà i Arthur Caravan.

El preu de l’entrada serà de només 5 € (hi haurà també la possibilitat de col·laborar comprant “fila zero”).

És molt important que compreu la vostra entrada i ho passeu bé amb aquests magnífics grups, alhora que ajudeu a finançar la lluita en defensa de l’aigua potable d’Alcoi.

Les entrades es poden adquirir per Instant Ticket o en la taquilla del Principal.

El concert és possible gràcies a la col·laboració dels grups i del seu segell Música de Telers, el Teatre Principal d’Alcoi i el Centre Ovidi Montllor des d’on hem aportat el nostre granet.

Aprofitem per agrair a aquestos músics que col·laboren activament aportant el seu art. Un bon exemple de compromís amb el poble, que tan necessari és.

Ens veiem dissabte al Principal!!!

 

concert molinar

CCOM

C/ Vistabella, 8  –  03802 Alcoi
965 520 148  –  alcoi@acpv.cat
Horari:
Dimarts i dimecres: 19h. – 21h.
Dijous, divendres i dissabte: 18h. – 21h.

Teresa Tort Videllet

Font original: http://blocs.mesvilaweb.cat/ttort/?p=268224

 

llicsons

Darrera de cada paraula hi ha infinits relats. No s’ha inventat encara cap núvol capaç d’encabir totes les historietes que estan lligades per un fil invisible a cadascuna de les boniques paraules del nostre diccionari col·lectiu.

Dilluns de Pasqua és un moment especialment entranyable del nostre calendari, i encara més si coincideix amb l’esclat de la primavera. Enguany tota la colla hem dinat junts a l’hort en què ens trobem sempre per menjar-nos la mona després d’un dinar de foc en terra. Abans de parar la taula, n’hi ha que anem a fer gana camí amunt i repassem l’estat dels tarongers, dels presseguers i dels cireres mentre la fem petar.

Aquest 6 d’abril hem trobat bastants trossos ben llaurats, amb els arbres a punt d’aclarir. El ribàs que ens ha acompanyat en una part del trajecte semblava una tela brodada per unes mans d’artista. I per les vores del camí, s’hi escampaven flors multicolors entremig d’herbes en un desordre bell, que han provocat aquesta interacció entre les meues acompanyants:

– Mira, colliré llicsons per al conill.

– Ai! Ma mare se’n posava fulles a l’amanida, si eren tendres.

Si una cosa m’agrada del poble, és el vincle compatible entre la bellesa i la utilitat. I la constatació constant que les paraules tenen records personals; com aquesta herbeta que ha fet present en una excursió a l’aire lliure una mare que ja no hi és.

Els llicsons tenen molts noms. Segons el nou diccionari Noms de plantes, tenim fins a 17 maneres per anomenar l’espècie Sonchus oleraceus L. De fet, la forma principal és lletsó, però es coneix també com apixallits, socorrell i altres variacions d’aquestes formes.

I, sense esperar-m’ho, aquesta troballa m’ha fet recuperar la imatge d’un vell despatx mal il·luminat de l’Institut d’Estudis Catalans que vam ocupar un grupet de terminalistes (1) durant les tardes de molts mesos de la segona meitat dels anys vuitanta. La nostra missió era introduir els vocables d’inacabables diccionaris monogràfics en una base de dades (BTERM), que era el ventre de l’acabat de crear Centre de Terminologia de Catalunya (TERMCAT).

Un dels volums que em van assignar va ser, justament, Els noms de plantes als Països Catalans de Francesc Masclans, amb 9.500 denominacions. Qui m’havia de dir que, tres dècades més tard, trobaria a Internet una paraula sentida en una passejada primaveral amb la referència documental de l’obra magna del mestre Masclans?

D’uns llicsons de Setmana Santa hem reculat fins a aquelles hores de pacient picatge davant d’una pantalla de monòton fons negre i enlluernadores lletres fosforescents.

Per això, gràcies al rescat que Rodamots ha fet d’aquests versos, ens agrada tant contemplar aquesta imatge:

Com una font, a voltes, la paraula
diu els secrets del món.

Joan Vinyoli, «La paraula» (Les hores retrobades, 1951)

Fotografia de Miquel Bohigas Costabella

(1) Terminalistes érem la legió de becaris que durant anys vam alimentar el BTERM. Aquest mot ha estat desestimat per la normativa i no apareix als diccionaris.

Oficinas salitreras de Humberstone y Santa Laura

Pep Vañó Piedra

Departamento de Física y Química

IES Andreu Sempere (Alcoi)

UNESCO Patrimonio

Desde los puntos de vista de la historia económica, social y cultural de los pueblos, y particularmente de la historia industrial minera, el valor universal de estas Oficinas Salitreras es excepcional: se trata del testimonio de una realidad única en el mundo. El nitrato no existe en ningún otro lugar en tal extensión geográfica y concentración, por lo que su extracción y producción tuvo lugar en los más extensos y ricos yacimientos de caliche conocidos, localizados en medio de una pampa desértica.

Fueron explotados tenazmente por miles de hombres que debieron, para ello, residir en pleno desierto, generando una industria y un modo de vida absolutamente original, que da cuenta de la adaptación y transformación del paisaje desértico en un espacio habitado.

En términos económicos, el nitrato de Chile tuvo una enorme relevancia. Así como forjó la prosperidad del país—el cual dependió por más de 50 años de la riqueza generada por esta industria —; también fue de vital importancia para Norteamérica y Europa, cuya producción agrícola intensiva se desarrolló gracias a este recurso.

El salitre es ejemplo paradigmático de la relación entre los países más industrializados y los países productores de bienes primarios. La enorme demanda de nitrato, presentada por los países de mayor desarrollo, llevó a los empresarios de estos últimos a invertir en lejanas e inhóspitas fronteras de ultramar, estableciéndose una compleja relación entre el capital foráneo y la población local, así como entre este y los Gobiernos de las nuevas Repúblicas. Aspectos ambos de profundas implicaciones históricas.

Puedes leer y descargar el artículo completo en el siguiente enlace:

Pep Vañó_Industria salitrera

Dijous que ve, Sant Jordi, presentem la segona edició (corregida i augmentada) del llibre Paraules en xarxa a Alacant, al Casal Popular Tio Cuc, i dissabte, a les 11, al cap i casal, a la Fira del Llibre. Per si voleu acostar-vos. Fem una cosa entretinguda amb música en directe i fent participar la gent.
Paraules en xarxa és un llibre ple de paraules nostres dites per un munt de gent, ciutadania d’este país, que se les estima.

I acabem així, xalant com a xiquets cantant A Bartolo tots el voleu. Una altra manera de fer.

Més info:

 http://www.vilaweb.cat/noticia/4227591/20150118/paraules-xarxa.html

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/10/01/quadern/1412180620_397395.html

El Tempir convoca el XXVII Premi de Narrativa Antoni Bru, segons les bases següents:

1. Hi podran concórrer obres originals i inèdites de narrativa, -escrites en valencià, amb una extensió mínima de 250.000 caràcters i màxima de 500.000, presentades per quintuplicat i mecanografiades a doble espai i per una sola cara.

2. En els originals haurà de figurar un pseudònim o lema. El nom, l’adreça, el telèfon i el correu electrònic de l’autor, acompanyats d’una fotocòpia del DNI i d’una declaració formal en que es faça constar que l’obra no ha estat premiada en cap altre certamen, es presentaran a part en un sobre tancat.

3. El termini de presentació d’originals es tancarà la mitjanit de l’1 de juny de 2015. Les obres presentades s’hauran de trametre a El Tempir, apartat de correus 884, 03200, Elx (telèfon 644 023 493).

4. L’import del premi convocat és de 3.000 € (s’hi aplicaran les retencions legal­ment establertes), que s’entendran com a pagament deis drets d’autor dels primers 1.500 exemplars de l’obra venuts.

5. El jurat, format per Lliris Picó, Joaquim Espinós, Gonçal López-Pampló, Joan-Car­les Martí i Pepa Guardiola, seguirà el proce­diment de votacions successives fins a obtenir una majoria de vots a favor d’una obra determinada, que serà la guanyadora. Amb tot, el premi podrà no ser adjudicat si el jurat creu que cap de les obres presenta­des no assoleix la qualitat mínima per a ser publicada. En cap cas, l’import del premi no serà fraccionat.

6. El llibre guardonat serà publicat per Edicions Bromera. En cadascun dels exem­plars editats es farà constar el premi obtingut i l’organització d’aquest a càrrec d’El Tempir, així com també en tota la car­telleria i actes de promoció del llibre.

7. Els originals presentats i no premiats podran ser retirats persona lment, per persona autoritzada o bé sol·licitant-ne l’enviament per correu en el termini d’un mes a partir del lliurament oficial dels premis. L’organització no es responsabi­litza de les pèrdues originades pel trans­port. L’enviament per missatger serà a ports deguts (a pagar en destinació). Les obres no retirades dins del termini esta­blert seran destruïdes.

8. El lliurament del premi serà el dia 9 d’octubre a la ciutat d’Elx. El guanyador es compromet a assistir a l’acte de lliurament del premi, així com a formar part del jurat de l’edició següent, com a obligació derivada del premi, que inclou la remune­ració del susdit compromís.

9. La participació en aquest certamen implica l’acceptació íntegra de les bases que el regeixen. En cas de dubte sobre la seua interpretació, el jurat decidirà allò que considere més just d’acord amb l’or­ganització.