Vicent Partal

Vilaweb, 2 de setembre del 2013

http://www.vilaweb.cat/editorial/4141338/directors-menorca.html

     

Els directors dels instituts menorquins Joan Ramis i Ramis, Cap de Llevant i Pasqual Calbó i Caldés avui no podran començar el curs escolar fent classes, com seria lògic i normal. El govern de les Illes Balears els ha retirat el sou i la feina i els prohibeix no únicament de fer de directors, sinó de fer de mestres i tot. Per haver defensat el dret dels alumnes i les famílies a rebre les classes tal com les rebien fins ara. Per haver defensat el català. El gest, una altra de les quotidianes mostres d’autoodi del president Bauzá, ha encès la comunitat educativa i avui l’inici de les classes a les Balears, i molt especialment a Menorca, serà tens. Tanmateix, és un problema de tots nosaltres i va contra tots nosaltres. Som tots, doncs, que hem de reaccionar.

És evident que tenim davant una greu vulneració dels drets de la ciutadania, no tan solament lingüístics. El president Bauzá i la consellera Camps proven de governar l’ensenyament com si això fos una dictadura. Tant els fa l’existència d’un consell escolar. Tant els fa l’opinió del consell de centre, per més legal que siga i per més que forme part de l’ordenament jurídic. I tant els fa que els directors, al cap i a la fi, únicament el presidesquen, el consell escolar.

Apartant de l’ensenyament i deixant sense sou i feina mestres com aquests tres directors, apreciats i valorats per les famílies, pels alumnes i per la població, pretenen difondre el missatge que a la societat mallorquina i balear no ha de comptar cap més voluntat sinó la seua. Volen fer por a la gent. Voler evitar la discussió, el debat i la confrontació d’idees. I volen evitar-los en general, però també en un àmbit on el respecte als valors científics –i a tot allò que la pedagogia ha deixat clar una vegada i una altra– hauria de ser un element fora de qualsevol discussió.

Expressem doncs avui la nostra solidaritat amb ells. I fem-ho també per afrontar un curs que serà complicat. Complicat al País Valencià, a la Franja i a les Illes, on l’agressió contra la llengua és ja coordinada i tenaç. Però complicat també al Principat.

L’agressió contra el català no es pot compartimentar. No agredeixen ‘el català de…’, sinó el català. El de tots. I van amb la idea de fer-ho a tot arreu, sense cap prevenció. Al Principat, concretament, sentirem parlar molt d’una sentència que sembla pròxima i que podria, literalment, eradicar la normalització lingüística a les escoles o fins i tot motivar l’encausament judicial d’una consellera que ha dit que per ací no hi passaria.

dBalears, Editorial, 26 d’agost del 2013

La web de l’Institut Balear de la Natura (Ibanat) rebateja els topònims de les Illes Balears. El Govern de José Ramón Bauzá, que justifica la implantació del Decret de tractament integrat de llengües (TIL) amb la necessitat de millorar el coneixement de l’anglès, té un text a la seva pàgina web que és fruit d’un traductor automàtic. I no ha estat revisat. Així, el municipi de Selva es tradueix com ‘Jungle’. És una errada greu que demostra la falta de vigilància de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori. Deixa clara una deixadesa inadmissible a una administració pública, que es vol distingir, precisament, per donar importància a l’anglès. Ahir, des de la Conselleria bloquejaren la versió anglesa de la pàgina web de l’Ibanat en una rectificació que arribà tard i de forma inadequada.


L’aposta per l’anglès sembla postissa, fruit de l’animadversió d’aquest Govern popular cap a la llengua pròpia. El TIL es presenta així com una excusa per capolar el català a l’ensenyament, per acabar amb un model consensuat entre totes les forces polítiques.

  

Paula Gisbert de ACOVIFA nos recomienda la lectura de la última novela del escritor alcoyano Gabriel Aura Borrajo “La voces errantes” en la que nos deleita con una historia sobre la violencia de género desde una perspectiva distinta. Es una lectura que engancha y que sin duda recomendamos a tod@s.

 ls voces errantes
La novela se puede adquirir en Ex-libris y también  a través de Amazon en donde además disponéis de la versión digital.