Benvolgut/da amic/amiga:

 
És compromís d’aquest ajuntament homenatjar enguany a Ovidi Montllor i estem preparant amb la vostra col·laboració tota una sèrie d’activitats.
 
Com saps, la primera d’elles tindrà lloc el dissabte 2 de febrer amb motiu de recordar-lo en el 71 aniversari del seu naixement. És per això que hem preparat entre tots l’acte que tindrà lloc a les 17 hores a la casa on va viure: el número 15 del carrer Sant Joan de Ribera (Barri del Viaducte).
 
L’acte comptarà amb les intervencions d’Hugo Mas i David Peidro que interpretaran cançons i textos dels propi Ovidi. A més, Toti Soler, el guitarrista que el va acompanyar al llarg de 25 anys, i representants de la família, descobriran la placa commemorativa que estarà ubicada a l’edifici.
 
A més, a les 21 hores Toti Soler presentarà l’espectale Liebeslied en el Teatre Calderón junt a Gemma Humet. Ací realitzarà un repàs a una carrera de més de 40 anys de cançons.
 
T’envie este correu per a demanar-te que faces difusió dels actes d’aquest dia entre els teus contactes i conseguir així que siguen un èxit d’assistència.
 
Una abraçada,
 
Jordi Tormo i Santonja
Regidor de Política Lingüística

OVIDI TORNA A CASA

 

Acabem el mes de gener amb Concert-presentació de de Bertomeu al teatre La Clau de l’Alcúdia.

Cantarà poemes de Vicent Andrés Estellés que hi ha musicats al llibre 7 d’Estellés

Data: Dimecres, 30 de gener de 2013

Hora: a les 22:00h.

Lloc: Teatre La Clau (Carrer de Sant Pere, 14 – l’Alcúdia)

Només un mot que t’ho diria tot: Vida

Treballe amb molt d’amor un idioma, d’Estellés, per Bertomeu

Pepa Alabort
Coordinadora UNESCO

El Ple de l’Ajuntament d’Alcoi que s’ha celebrat avui a les 19 hores ha aprovat per unanimitat de tots els grups polítics la Declaració Institucional amb motiu del 75é aniversari del bombardeig de la ciutat d’Alcoi i en favor de la Cultura de Pau  i No-Violència.

 

Alcoi del Llevant esquerp,

si en defensa subterrània

et vas assegurar a temps,

no em negues que confiaves

en l’oblit d’aquells

que hui aniquilen les teues cases,

els teus ponts, els teus ravals

i eixe ritme de les teues fàbriques

que batega en les ximeneres

i en les selfactines ràpides

i en els telers cruixents

Bateig de guerra (1939), Joan Valls i Jordà

 

La història recent d’Alcoi ens dóna dos motius que són guia i exemple per a l’actual corporació municipal, en fer nostres els valors de Solidaritat i de Pau.

L’exemple de Solidaritat s’ha de buscar en els ciutadans de Suècia i de Noruega que durant la passada Guerra Civil arreplegaren milers de corones que serviren per a comprar aliments, roba i medicaments amb destinació a la població civil que patia els horrors de la guerra, i per a la instal·lació a la nostra ciutat de l’Hospital Sueco-Noruec.

L’altre valor que cal potenciar és la Pau, que s’exemplifica de forma positiva en recordar i commemorar els efectes dels set bombardejos que fa 75 anys va patir la ciutat (el 20 de setembre d’aquell any en va tenir lloc el primer), al llarg dels quals van morir com a mínim 64 persones i van afectar un munt de cases i de fàbriques.

El 14 d’abril de 1931 es va proclamar la Segona República Espanyola, govern que es va desenvolupar fins a l’1 d’abril de 1939, data en què l’alçament nacional, proclamat per colp d’estat del 17 de juliol de 1936, va tenir com a conseqüència la Guerra Civil espanyola.

Alcoi no va ser un municipi alié a la guerra. Tot i que es trobava a la rereguarda de la línia del front, la ciutat va patir en les seues carns els horrors d’un conflicte que mai no havia d’haver començat; de fet, totes les famílies patiren fam, privacions i la mort d’algun familiar. Però, a més d’açò, el conflicte es va fer intensiu en el nostre municipi a partir del 20 de setembre de 1938, quan els avions Savoia SM-79, bombarders italians que tenien el seu punt de localització a l’aeròdrom de Son Sant Joan a Palma de Mallorca, van bombardejar set vegades Alcoi. 55 aparells van llançar sobre el nostre municipi 624 explosius amb un pes total de 49.085 quilos, i van assassinar, com a mínim, 40 homes i 24 dones. En total, 64 víctimes.

L’objectiu era destruir les fàbriques socialitzades tèxtils i metal·lúrgiques que produïen material bèl·lic per al bàndol republicà, però també minar la resistència de la població civil al llarg de set bombardejos que van tenir lloc els dies següents:

 • 20 de setembre de 1938 (15 víctimes)
 • 22 de setembre de 1938 (21 víctimes)
 • 23 de setembre de 1938 (19 víctimes)
 • 16 d’octubre de 1938 (3 víctimes)
 • 29 de gener de 1939 (2 víctimes)
 • 9 de febrer de 1939 (3 víctimes)
 • 11 de febrer de 1939 (1 víctima)

Amb motiu d’iniciar la commemoració del 75é aniversari del bombardeig sobre la ciutat, amb una data tan assenyalada com és el Dia de la Pau, la corporació municipal de l’Ajuntament d’Alcoi vol fer una crida col·lectiva contra els conflictes armats i en favor de les polítiques de solidaritat, de pau i de no-violència. Recordeu que, segons l’anuari Procesos de paz (2012), elaborat per l’Escola de Cultura de Pau i dirigit per Vicenç Frisas, avui en dia, entre els anys 2000 i 2011, encara queden per resoldre 41 conflictes armats arreu del món.

Per tot el que s’ha exposat, un dels objectius fonamentals d’aquest Consistori és aplicar polítiques actives que propicien el desenvolupament de la cultura de pau i de no-violència a Alcoi, tot seguint els principis establerts en la “Declaració i Programa d’Acció sobre una Cultura de Pau”, aprovada per les Nacions Unides en 1999 i que agrupa els preceptes de la Carta de les Nacions Unides, la Constitució de la Unesco i la Declaració Universal dels Drets Humans.

            És per tot això que l’Ajuntament d’Alcoi manifesta i adopta els següents

 

ACORDS

 

 1. Reconèixer el patiment i la frustració que han representat els conflictes armats per a tota la ciutadania alcoiana, exemplificat en tots els que van morir en el camp de batalla o van patir repressió, presó, exili o deportació per causes polítiques, ideològiques o religioses, i en els que van patir els bombardeigs esdevinguts entre el 20 de setembre de 1938 i l’11 de febrer de 1939 o que es van deixar la vida en aquests, com són:

Pascual Linares Payá

Vicenta González Lorente

Ángela Beneito Puig

Dolores Senabre Llinares

Milagro Blasco Mullor

Josefa Javaloyes Cortés

Bonifacio Romero Sainz

María Peidro Vilaplana

Francisco Bonhome Sanpedro

José Juan Rico

Josefa Castillo Villegas

Libertad Bonhome Doménech

Carmen Sirvent Cortés

Rafaela Martínez Georgeot

José Blanes Sellés

Elisa Corbí Miguel

Obdulio Moltó Peidro

Juan Pellicer Estornell

María Lluch Casasempere

Camilo Reig Mateu

Enrique Silvestre Alcaraz

Ángel Ortiz Sevilla

Elisa Roque Moltó

Manuel Alfonso Polaina

Roberto Esteve Matarredona

Juan Alfaro Sánchez

José. E. García de Castro Barrera

Rafael Campanario Alcandre

Joaquín Esquerdo López

Ángel Gómez Fernández

José Silvestre Pérez

Vicente Vila Ferri

Salvador Colomina Pérez

Ventura Barragán Tamayo

Isabel Romeu Gadea

Eusebia C. Rodríguez Rodríguez

Francisco Masiá Miralles

Rosario Blanes Balaguer

Antolín Galán López-Treviño

Antonio Blanes Peidro

María Peidro Verdú

Consuelo Pérez Tarrasó

Isabel Sempere Sempere

Enrique Giner Climent

Felipe Montoya Villejas

José Gisbert Miralles

Milagro Figuerola Insa

Juan Lozano López

Josefina Satorre Devesa

Eulogio Villa Arruzas

Milago Peidro Monllor

Julia Ricó Payá

Pedro Perotín Simón

Antonio Alcobenda Romero

Vicente Blanes Prats

Antonio Adzuara Guadet

Miguel Morant Balbastre

Francisco Belmonte Rovira

Camila Esteve Antolí

i 5 morts més de nom desconegut

 1. Promoure al llarg del 2013 tota una sèrie d’activitats que rememoren els esdeveniments ocorreguts ara fa 75 anys, amb la finalitat que Alcoi siga una Ciutat de Pau i Solidaritat.

 

 1. Adherir-se als principis de llibertat, justícia, democràcia, tolerància, solidaritat, cooperació, pluralisme, diversitat cultural, diàleg i enteniment, com a pilars bàsics de la cultura de pau i no-violència, amb l’objectiu de contribuir a una societat més justa, solidària i igualitària.

 

 1. Fomentar la pràctica de la no-violència activa i rebutjar-la en totes les seues formes; defensar la diversitat cultural, la llibertat d’expressió, l’escolta activa i el diàleg.

 

 1. Afavorir entre els escolars l’educació per a la pau, definida com el desenvolupament de les habilitats, les actituds i el coneixement necessari per a resoldre conflictes pacíficament, amb la intenció de treballar per un món més just i menys violent.

 

 1. Manifestar el nostre convenciment que només amb mesures a escala mundial, tot enfortint les Nacions Unides com marc democràtic planetari, podran establir-se codis universals de conducta pacífics i solidaris.

 

 1. Sol·licitar la col·laboració de la ciutadania, de les entitats socials, culturals i esportives sense ànim de lucre, entre d’altres, de les entitats públiques i privades, dels centres educatius i les institucions acadèmiques, dels mitjans de comunicació, dels agents econòmics i de les distintes administracions, per a aconseguir un Alcoi més solidari i pacífic.

 

 1. Sol·licitar a l’Administració Autonòmica i a l’Estat la inclusió efectiva de les polítiques de cultura de pau i no-violència en el marc legislatiu, així com en les lleis d’educació i ciutadania que s’aproven.

 

 1. Demanar al govern de l’Estat que complisca la llei 53/2007, la qual prohibeix al govern autoritzar l’exportació de material i armament bèl·lic a llocs on puga ser utilitzat per a la “repressió interna” o la “violació” de drets humans.

 

 1. D’aquesta declaració es donarà compte al president del Govern, al president de la Generalitat i als grups parlamentaris de les Corts Valencianes.

 

Jordi Martínez Juan,                                                             Francesc X. Agulló Payá,

Portaveu PSPV-PSOE                                                         Portaveu EU-Entesa

 

 

Fernando Pastor Llorens,                                                     Rafel Carbonell i Armero,

Portaveu PP                                                                         Portaveu Bloc-Compromís

 

 

Jorge Sedano Delgado,                                                        Mario Santacreu Mira,

Regidor no adscrit                                                                 Regidor no adscrit

 

Us adjunte informació de la Coordinació Estatal UNESCO sobre el Dia Escolar de la No Violència i la Pau (DENIP). Enguany commemoren 50 anys d’ençà que el poeta mallorquí Llorenç Vidal va proposar realitzar el Dia de la Pau prenent la referència del dia de la mort de Gandhi, el 30 de gener.

Com ja sabeu, la proposta de activitats per al dia escolar de la no violència i de la pau es realitzarà en dos llocs diferents de la ciutat:

 • Passeig de Cervantes.
 • Amfiteatre de la Zona Nord.

Hi haurà dues activitats diferents depenent de l’edat del alumnes:

 • Alumnat de Secundària o 5è, 6è de Primària: es facilitaran plantilles de coloms de la pau i lletres per a fer al passeig de Cervantes o a l’amfiteatre un camí de pau.
 • Alumnat d’Infantil i Primària: en cada classe, cada alumne dibuixarà en A4 un dibuix d’una bomba amb un motiu reivindicatiu en contra de les guerres. Una vegada fets tots els dibuixos, s’inseriran en un cordell i faran una “garlanda” de pau i contra les guerres. El dia 30 penjarem aquesta garlanda, bé al Refugi, bé al parc de la Zona Nord.

Una vegada tots els centres en cada lloc, una vegada fets els dibuixos i penjades les garlandes, muntarem un flashmob  i amb això finalitzaran els actes.

Pepa Alabort
Coordinadora UNESCO

 

“Que la ‘pequeña llama’ del mensaje del ‘Día Escolar de la No-violencia y la Paz’ ilumine durante todo el nuevo milenio la intimidad de nuestros corazones, de nuestras escuelas, de nuestro hacer pedagógico diario y de todas nuestras comunidades de educación y de convivencia”.

“El verdadero pacifismo es la defensa, construcción y mantenimiento de la paz y de un orden social justo que respete en su integridad la Declaración Universal de los Derechos Humanos, por medios pacíficos y no-violentos.”

“Poetas en Paz-Que a todas las balas se les haga de noche”

Con motivo de la celebración del DENIP, el 30 de enero. El Cantautor granadino Paco Damas, envía la siguiente propuesta:

Nos dirigimos a ustedes para presentarles el proyecto “Poetas en Paz-Que a todas las balas se les haga de noche” que ha sido elaborado por la Fundación Cultura de Paz que preside Federico Mayor Zaragoza, Movimiento por la Paz que preside Francisca Sauquillo, el compositor/autor Paco Damas, el Ministerio de Educación y otras instituciones.

Se ha elaborado un CD-ROM guía material didáctico de gran valor educativo que contiene audio (puede escucharse en cualquier soporte), más un centenar de actividades Didácticas para trabajar la Cultura de Paz: Paz, No violencia, Igualdad, No violencia de género, Solidaridad, Tolerancia, Educación en valores.

Este DVD interactivo se puede ver y escuchar en este enlace:

http://www.pacodamas.com/balas/

La canción que abre el proyecto se titula Paz: Música de Paco Damas y texto de Federico Mayor Zaragoza.

También pueden trabajar con la canción que forma parte del proyecto “Tristes Guerras”: Música de Paco Damas y texto de Miguel Hernández.

De este material se están entregando discos de manera gratuita a aquellas instituciones o entidades que lo solicitan con el objetivo de hacerlo llegar a los jóvenes.

La solicitud del material didáctico de manera gratuita no implica el compromiso de realización del concierto. No obstante, se les sugiere su valoración para que el esfuerzo por ambas partes tenga su fruto final.

Pueden ver enlaces de los conciertos en estos links:

 

El TSJ de Madrid, mediante sentencia 1133/2012, reconoce el derecho del personal asalariado de la AGENCIA DE INFORMÁTICA Y COMUNICACIONES de MADRID (ICM) al cobro de los días devengados de la paga extraordinaria de diciembre o cantidades equivalentes, hasta la entrada en vigor del RDL 20/2012, por el que se suprimieron los importes reclamados para todo el empleo del sector público.

El pasado 11 de enero, la Sala de lo Social del TSJ de Madrid, dictó sentencia en el procedimiento instado por FSC CCOO (Demanda 69/2012) contra la supresión de la paga extraordinaria o cantidades equivalentes en las retribuciones anuales del personal de ICM. El Fallo de la misma, condena a la Agencia Pública madrileña al abono a todo su personal de los haberes correspondientes a 14 días se salario.

El contenido del Fallo debe hacerse extensivo a la totalidad del personal asalariado, pudiendo afectar a las cerca de 3.000.000 de personas que desarrollan su actividad laboral retribuida en el sector público del Estado, las Administraciones Autonómicas y Locales. FSC CCOO reclama del Gobierno el reconocimiento legal de este derecho, evitando la proliferación de demandas colectivas, grupales  e individuales que, para su reconocimiento, están impulsando las organizaciones sindicales y las personas afectadas, a titulo individual.

Hasta tanto se produzca el reconocimiento general de este derecho, deberán mantenerse activas las reclamaciones y demandas interpuestas, evitando que las pretensiones de las mismas adquieran la condición de “acto consentido y firme”.

La sentencia, desestima la pretensión general en relación con la totalidad de la paga suprimida. FSC CCOO mantiene su compromiso de defensa colectiva de los derechos del personal del sector público, en el marco de la Plataforma Unitaria de Organizaciones Sindicales y Asociaciones Profesionales en el sector, y ejercerá las acciones necesarias para garantizar el derecho a la negociación colectiva y el cumplimiento de los Convenios y Acuerdos, incluyendo el abono de las retribuciones anuales contenidas en los Presupuestos Generales de 2012.

Fuente: FETE Alicante