Pep Vañó Piedra
Departament de Física i Química

 

Davant de la jubilació de la nostra companya Lirios Aracil, em va demanar que li escrivira quatre ratlles, ja que em va dir que  s’havia llegit tots els meus articles de divulgació que s’han publicat a la RDA (revista.iesandreusempere.org) i al blog de la Xarxa d’Escoles Associades de la Unesco a la Comunitat Valenciana (escolesvalencianesassociades.wordpress.com), amb la col·laboració del seu editor Jesús Martínez.No m’he pogut negar entre altres raons:

En primer lloc, el departament de castellà ha sigut un esforçat corrector dels articles publicats, tant  en castellà com  en valencià. Agraïsc la tasca desenvolupada per Orestes Brotons i ,després de la seua jubilació, la de  Rosa San Francisco.

En segon lloc, m’ha arribat a l’animeta, això que em va dir Lirios: “t’he llegit tots el articles sobre ciència i divulgació que has publicat a la revista de l’institut (RDA) i a la Xarxa d’Escoles Associades de la UNESCO”.

En tercer lloc, ja ANTOINE-LAURENT DELAVOISIER, en el pròleg del seu “Tractat Elemental de Química”, assenyalava fa ja dos segles: “ I com les paraules són les que conserven i transmeten les idees, resulta que no es pot perfeccionar la  Llengua sense perfeccionar la Ciència, ni la Ciència sense la Llengua; i per molt certs que siguen els fets, per molt justes les idees que originen, tan sols transmetran impressions falses si manquem d’expressions exactes per anomenar-los”

La importància del llenguatge en qualsevol situació d’aprenentatge és òbvia, però un malentès fa que la relació entre pensament i llenguatge faça que el desenvolupament i perfeccionament d’aquest últim romanga relegat a aquelles disciplines  anomenades de lletres, no estrictament científiques. Tots els professors,  independentment de la matèria que ensenyen, fan front a un problema comú. Entre les dificultats que es troben hi ha:

 • Pobresa de vocabulari.
 • Falta d’habilitat per captar el sentit de les frases i emprar el signes de puntuació.
 • Incompetència per agafar apunts.
 • Manca de destresa amb una escriptura impersonal.
 • Errades en la lectura i comprensió de llibres de tex.
 • Reticència a la discussió.

Tots aquests són problemes de llenguatge, però aquest  és un mitjà mitjançant el qual aprenem, comprenem i ens comuniquem, per tant el desenvolupament del llenguatge correspon a tots i cada un dels professors.

El llenguatge científic i la seua relació amb l’ordinari

La característica essencial del llenguatge científic és el seu elevat caràcter denotatiu, amb un alt nivell d’especificitat en relació al context que s’utilitza, essent, per tant, un llenguatge altament socialitzat i precís, ja que les seues implicacions van més enllà de l’àmbit personal i concret, reflectint les adquisicions conceptuals que en un  moment donat comparteix la comunitat científica. “La ciència aspira al coneixement objectiu, independentment de l’opinió o preferència individual sobre la base de dades assequibles mitjançant experiments i observacions apropiades. Això exigeix que els termes utilitzats per formular enunciats científics tinguen significats clarament especificats i siguen entesos en el mateix sentit per aquells que els utilitzen”

Tanmateix, en aquelles àrees pròpies de les situacions d’aprenentatge escolar, en referir-se a la mateixa realitat que el llenguatge ordinari, la ciència agafa paraules del llenguatge comú donant-li nous significats més o menys pròxims  a l’ordinari. Tot això genera múltiples problemes

Conseqüentment, caracteritzar les múltiples connexions semàntiques que una paraula evoca en un col·lectiu d’alumnes d’ESO, pot ser, per tant, una tasca exploratòria interessant i útil per poder superar altres problemes. En aquest terreny cal destacar la pregona influència de l’ús quotidià dels termes i del medi cultural, així com la seua progressiva comprensió del caràcter abstracte i generalitzador a mesura que avança l’edat

Si hi ha un lloc de privilegi on la divulgació científica pot arribar a formar part de la vida quotidiana i preparar els futurs amants de la ciència i la divulgació, aquests són els centres educatius.

Però, per a formar científics, donar-los suport i prestigiar-los, cal vèncer moltes inèrcies i, fins i tot, resistències, com ara les següents:

 • Un sistema  educatiu  anacrònic  i  ineficaç,  on  l’analfabetisme científic ha esdevingut endèmic.
 • Metodologies sovint arcaiques i inapropiades per a fer ciències, o per a incentivar-ne l’estudi.
 • Absència de controls de qualitat sobre els resultats docents.
 • Malauradament, el reconeixement a la investigació i excel·lència científica es dirigeix cap a polítiques sumptuàries i de fastos sense conseqüències, com és el cas dels premis Jaime I (que ni tan sols han tingut la decència d’usar el nom del rei en el català original).
 • Tractament «religiós» de la ciència (foment de la credulitat, del memorisme, de l’acceptació acrítica de les «veritats» impartides, ús abusiu de llenguatge críptic, etc.).
 • Resistències als  canvis  organitzatius  i  metodològics,  tant  per part de determinats sectors dels estudiants i professors com de determinats partits i sindicats, professionals del «no» ‒contra les assignatures en anglès, p. e., molts dels quals, no tots, és clar, també ho havien sigut abans contra les assignatures en valencià o contra l’ús les calculadores a l’aula‒; això sí, sempre en nom de conceptes i valors que pretenen monopolitzar («escola pública», «dignitat docent», etc.).

En qualsevol cas, per a aconseguir que els centres educatius esdevinguen àmbits de privilegi per al foment de les vocacions científiques  cal  un  professorat implicat, bons equips directius i una bona biblioteca on qualsevol alumne puga accedir no tan sols a llibres sinó també  a materials formatius de diferent tipologia i format.

Però, ja n’hi ha prou de romanços, a la nostra companya Lirios cal felicitar-la per la seua jubilació. Ha estat en el límit temporal  de la introducció de l’enèsima reforma educativa. Ja pots veure com ha quedat el pla de formació del professorat, la quantitat de cursets i activitats que s’han programat per a la  millora del professorat., sobretot en la branca de ciències.

Enhorabona. I li prec segueisca llegint els articles que properament publicaré, amb la col·laboració de Jesús Martínez, a la Revista Digital de l’Institut i a la Xarxa d’Escoles Associades de la Unesco.

Alcoi 3 de juliol de 2015

P1030861

Els alumnes Miguel Llinares en l’especialitat de trompa, Ylenia Rosauro en l’especialitat de flauta i Jose Luís Sellés en l’especialitat de bombardí  han finalitzat els seus estudis professionals de música en el Conservatori Professional de Música “Juan Cantó” d’Alcoi.

Els alumnes van rebre el seu Títol Professional de Música en l’acte de cloenda del curs acadèmic que el Conservatori va organitzar el dia 27 de juny en el Teatre Calderón.

Durant l’acte l’Orquestra del Conservatori, dirigida per Gregori Casasempere Gisbert, va interpretar Tres danses alemanyes KV 605 de W. A. Mozart, el Concert en Mi bemoll major per a trompeta i orquestra de J. Haydn (Jorge Iván Fresneda López, trompeta), la Fantasia pastoral hongaresa op. 26 per a flauta i orquestra de F. Doppler (Marián Recuerda Serra, flauta)  i la suite Aladdin op. 34 de C. Nielsen (amb la participació del Cor Agrupació Lírica “El Trabajo” preparat per Alfonso Marco Valor).

Molta sort en la seua carrera professional i en els seus estudis superiors. Us deixem un fragment de la interpretació de la suite Alladin de Nielsen.

S’arreplega el premi en el Festival de Teatre Grecollatí de Sagunt, on a més participen en diverses activitats.

Els alumnes de Grec i Llatí de 1r de Batxillerat, amb les professores Encarna Santos i Pepa Pina van participar del 26 al 29 de gener en el Concurs de Cultura Clàssica Odissea 2015 i van obtindre una excel·lent classificació.

Els equips LAS TABULAE, format per Alba Abad, María Bueno i María Buquerín, i  PUERI PULCHRI, format per Álex Baldó, Jordi Martínez Leal i Aarón Soler, van quedar empatats amb la màxima puntuació (77 punts), però, pel temps emprat en contestar a les preguntes, LAS TABULAE van quedar en segona posició i PUERI PULCHRI, en sisena en la classificació general.

El dimecres 4 de febrer es va celebrar la fase de desempat, on només podia participar un equip per centre, per veure qui es classificava en primer lloc i passava a la fase estatal.

Van participar LAS TABULAE Alba Abad i María Buquerín soles, perquè María Bueno estava a Alemanya participant en el Intercanvi Cultural que organitza el nostre centre. Les seues companyes la van trobar a faltar perquè sempre es pensa i es treballa millor i més ràpid entre tres que entre dos en aquest tipus de concurs. Així i tot, van obtindre un tercer premi que se’ls va lliurar el 22 d’abril, durant la celebració del Festival de Teatre Grecollatí que es fa cada any en el teatre romà de Sagunt.

DSC08945

Van estar acompanyades per alumnes de Llatí i Grec de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat, que van participar també en altres activitats dels Ludi Saguntini.

De matí, van passejar pel Forum Classicum per veure els diversos tallers oberts: de danses gregues, de jocs de taula grecoromans, dels avanços grecoromans en diversos àmbits científics, etc.

DSC08909

DSC08910

Després els alumnes de Grec van acudir a la representació de la tragèdia grega Hipòlit, d’Eurípides, a càrrec del grup La Nave Argo.

DSC08923

DSC08936

DSC08937

DSC08940

La resta es va dividir en dos tallers: Aetates hominis, Infantia, sobre la vida diària dels xiquets romans, i Incipit Titivillus, sobre l’escriptura antiga i els seus utensilis, materials i tècniques.

Després de dinar alguns van visitar el Museum scaenicum graecolatinum, sobre l’escenografia i la interpretació de la tragèdia.

De vesprada, tots van assistir a la representació de la comèdia romana de Plaute, El corc (en castellà: Gorgojo), pel grup Helios, de l’IES Carlos III de Madrid.

DSC08949

  DSC08957

DSC08960

Abans de la representació se’ls va lliurar el tercer premi del Concurs Odissea 2015 a les nostres alumnes Alba Abad i María Bueno. Faltava una component de l’equip: María Buquerín.

Va resultar un dia intens, profitós i divertit.

Conferencia de Vicente Liern Carrión
Salón de Grados (Edificio Ferrándiz y Carbonell)
28/02/2014, 12.30 h.

 

P1010415

Vicente Liern es licenciado en Matematicas y doctor en Física Teórica por la Universitat de València, y catedrático de Economía Financiera y Contabilidad en la misma universidad. Inició su labor investigadora dentro de la Física Matemática, en concreto con el estudio del movimiento de partículas elementales dentro del marco de la relatividad general. Posteriormente, su campo de investigación ha sido la optimización matemática bajo condiciones de incertidumbre, en modelos aplicados a la gestión de carteras, modelos de localización y la gestión de recursos humanos.

Por otro lado, durante más de veinte años fue músico de la Banda de Paterna, donde tocaba el trombón. Esto le llevó a investigar sobre temas de Música y Matemáticas analizando sistemas de afinación y su aplicabilidad a los instrumentos de viento.

Es miembro de la Asociación Española de Profesores Universitarios de Matemáticas para la Economía y la Empresa, ASEPUMA, entre cuyos fines está el estudio, la investigación y la mejora de la docencia. En la actualidad es editor de rect@, la revista de esta asociación.

Preocupado siempre por la didáctica y la divulgación de las matemáticas, forma parte, desde su fundación, de la Sociedad de Educación Matemática de la Comunidad Valenciana (Al-Khwarizmi) y ha colaborado con Divulgamat, comisión perteneciente a la Real Sociedad Matemática Española. Ha participado en la popularización y difusión de trabajos suyos y de otros autores, especialmente aquellos relacionados con la incertidumbre y la toma de decisiones económico-empresariales y, por otro lado, los que analizan la relación entre música y matemáticas. Desde el año 2008 coordina la sección Musymaticas de la revista SUMA.

Su investigación ha sido fi nanciada con varios proyectos de I+D subvencionados por los ministerios de Ciencia y Tecnología y de Educación y Ciencia y por la Generalitat Valenciana. Ha publicado sus trabajos en revistas nacionales e internacionales, documentos de trabajo y libros. Ha dirigido cuatro tesis doctorales.

P1010414
Más info:
Ω

Els quatre joves començaran la seua activitat després de Nadal

 corresponsals.jpg_659687622

La Regidoria de Joventut ha tingut la primera reunió amb els quatre joves seleccionats per a ser Corresponsals Juvenils als instituts d’Alcoi Andreu Sempere, Batoi, Cotes Baixes i Pare Vitòria. Finalment, i després del procés de selecció, els corresponsals alcoians seran Laura Chinchilla per l’Andreu Sempere, Mónica Pla per Batoi, Naiara Martínez per Cotes Baixes i Jordi Sempere pel Pare Vitòria.

A més d’entregar-los la samarreta identificativa amb el logo de ‘Corresponsals juvenils’, la reunió ha servit per donar-los material d’informació i per aclarir els dubtes o preguntes que puguen sorgir sobre la seua feina als diferents centres educatius. Una vegada començat de nou el curs després de les vacances de Nadal, personal de la Regidoria visitarà també als corresponsals als diferents centres educatius per veure la seua tasca in situ.

Font: http://www.alcoi.org/ca/portada/index.html

camins_esc_230pxLa Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció ha organitzat una Jornada sobre Camins escolars que tindrà lloc a Alcoi el dissabte 23 de novembre.

L’objectiu de la Jornada és informar els diferents sectors (veïns, associacions de mares i pares d’alumnes, responsables municipals,famílies, etc.)
sobre els camins escolars i animar-los a plantejar-se la possibilitat d’implantar-los en un futur en els nostres barris.

Els camins escolars són iniciatives que ja s’estan duent a terme en moltes localitats; consisteixen en l’establiment d’itineraris escolars segurs, que permeten el desplaçament autònom dels xiquets i xiquetes als centres escolars a peu o amb bicicleta.

L’experiència d’altres llocs demostra que els camins escolars que es duen endavant comptant amb la participació i la complicitat del conjunt de la societat (comunitat escolar, comerços, veïnat, administració, etc.) tenen resultats molt positius, que fan més habitables les ciutats, redueixen el trànsit motoritzat, milloren l’autonomia infantil i redueixen el sedentarisme.

El programa de la Jornada serà el següent:

17.30 h Recepció dels assistents, lliurament CD de documentació i presentació de la Jornada
17.45 h Projecció de vídeo sobre camins escolars
18.00 h Xarrada: Què són els camins escolars a càrrec de Marta Román llicenciada en Geografia i Història; consultora experta en urbanisme, desenvolupament local, medi ambient i estudis de perspectiva de gènere i generació

19.00 h Xarrada: Experiències de camins escolars i claus per a l’èxit a càrrec de Pau Avellaneda, doctor en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona, és professor associat del Departament de Geografia d’aquesta universitat; especialitzat en mobilitat sostenible i segura; membre del Col·lectiu TANDEM(S)

La jornada tindrà lloc al Club UNESCO d’Alcoi (C/Cid, 12 – baixos)

L’assistència a la jornada és gratuïta i lliure, només limitada a la capacitat de la sala, i no requereix inscripció prèvia. Per a reservar un CD amb la documentació de les jornades, cal enviar un missatge sol·licitant-ho al nostre correu electrònic (alcoi@ecologistesenaccio.org).

Tríptic de la Jornada