Si aquest estiu t’interessa participar amb el grup de Voluntaris Mediambientals de l’Ajuntament d’Alcoi, en la realització de tasques de vigilància per a la prevenció d’incendis forestals, pots incriure’t mitjançant el formulari que tens més avall.

Informació i inscripcions:
Departament de Medi Ambient: 965537127

medi_ambient@alcoi.org

El termini per a presentar les sol·licituds finalitzarà en completar el nombre màxim de voluntaris necessaris per al desenvolupament del programa (i com a màxim, el 3 de juny).

Accés al formulari d’inscripció ACÍ

 

El costat fosc de la llum: la contaminació lumínica

Centre Ovidi Montllor d’Alcoi

Divendres 26 de juny

19.30 h

  • A més de comportar un impacte directe sobre la natura i la salut humana, la contaminació lumínica suposa un balafiament d’energia (i, per tant, de diners), que genera un impacte ambiental afegit a causa de la producció d’eixa energia consumida inútilment
  • Astroalcoy (Agrupació Astronòmica d’Alcoi) i la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció han organitzat una xarrada sobre aquest tema per a demà divendres 

unnamedLa contaminació lumínica es produeix per un excés d’enllumenament dels carrers i altres espais públics, i per la instal·lació incorrecta dels fanals, que envien part del flux lluminós cap al cel o cap a fora de la zona que es pretén il·luminar, o que il·luminen en horaris ineccessaris.

Qui primer va alertar d’aquest problema van ser les organitzacions astronòmiques, ja que l’augment de la lluentor del cel nocturn dificulta o impedeix la visibilitat de les estreles i altres objectes celestes.

Però la il·luminació nocturna incorrecta comporta també un balafiament molt gran d’electricitat. Això representa un sobrecost econòmic, al qual s’ha d’afegir l’impacte ambiental de la producció de l’electricitat consumida inútilment: consum d’hidrocarburs i/o urani, emissions de CO2 i d’altres contaminants, generació de residus nuclears, etc.

En els últims anys, a més, moltes investigacions i articles científics alerten dels impactes directes de la contaminació lumínica sobre la salut humana i sobre moltes espècies animals i vegetals, adaptades a la foscor nocturna.

En el cas dels humans i d’altres mamífers, la foscor estimula la producció de melatonina per part de la glàndula pineal, mentre que la llum la inhibeix. La melatonina és una hormona que forma part del sistema de senyals que regulen els ritmes vitals i també té entre les seues funcions la de disminuir l’oxidació. Els dèficits de melatonina quasi sempre van acompanys d’efectes psíquics com l’insomini i la depressió. La intrusió de llum artificial procedent del carrer en l’interior de les nostres cases perjudica, per tant, el descans i altera la nostra salut, amb efectes que encara estan estudiant-se.

Els parcs naturals, acorralats per la llum

El Grup de Treball per a l’Estudi de la Contaminació Lumínica de la Universitat de València s’ha especialitzat en investigar els efectes de l’enllumenament excessiu i incorrecte sobre les zones naturals valencianes, en les quals han efectuat milers de mesuraments dels nivells de contaminació lumínica.

El treball que van presentar fa tres anys en la reunió biennal de la Societat Espanyola d’Astronomia es va centrar en quatre espais naturals de la província de València (Túria, Calderona, Xera-Sot de Xera, La Pobla de Sant Miquel), la comarca de la Serrania, la franja de la serra de Javalambre que separa el Racó d’Ademús del País Valencià, Castellfort i la serra del Benicadell.

La conclusió va ser que la contaminació lumínica afectava greument els parcs més pròxims a la ciutat de València -el del Túria i el de la serra Calderona-, mentre que, afortunadament, encara es podia gaudir de zones fosques, molt allunyades de València.

Pel que fa als espais naturals més pròxims a Alcoi -Mariola i la Font Roja-, no coneixem l’existència de cap estudi, encara que la resplendor de les ciutats que els envolten (sobretot l’eix Alcoi-Cocentaina-Muro), és perceptible a quilòmetres de distància. La situació de Mariola pot ser encara pitjor, si tenim en compte la presència d’urbanitzacions insertades en plena serra, que en alguns casos fins i tot utilitzen fanals de globus, que dirigeixen la llum en totes les direccions.

Els LED no són sempre una bona opció

Els programes de substitució dels enllumenats públics, suposadament amb la intenció de reduir el consum energètic, no sempre han estat encertats. Un cas paradigmàtic és el Programa d’Eficiència Energètica de la Diputació de València (ara investigat per possible corrupció), amb el qual bàsicament s’han canviat els llums de sodi d’alta pressió dels carrers dels pobles per llums de tecnologia LED de llum blanca.

Per una banda, aquesta substitució s’ha fet sense tindre en compte que els fanals no estaven dissenyats per a aquestes bombetes, amb la qual cosa la il·luminació és deficient i, a més, es produeixen avaries. Això i els costos d’inversió, explotació i manteniment durant un cicle de vida de 25 anys apunten a una rendibilitat inferior a la de les làmpades de vapor de sodi.

D’altra banda, la llum blanca es descompon en diversos colors, entre els quals el component essencial és el blau, que es difon en l’atmosfera més intensament que la llum d’altres colors. Això fa que s’incremente la contaminació lumínica, ja que les llums blanques es veuen a major distància que les de colors més càlids, com el roig o el groc. També l’afecció sobre la salut i sobre la fauna és major en aquest tipus de llum.

Xarrada a Alcoi sobre contaminació lumínica

Per aprofundir en aquest problema i ampliar coneixements de cara a encetar un treball per reduir aquest tipus de contaminació, Astroalcoy (Agrupació Astronòmica d’Alcoi) i la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció han organitzat una xarrada per a demà, divendres 26 de juny, a les 19.30 h, al Centre Ovidi Montllor d’Alcoi.

La xarrada, d’accés lliure, tindrà com a ponent Enric Marco, membre del Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València i de “Salvem la nit”, el grup de treball per a l’estudi de la contaminació lumínica de la Universitat de València.

 

Colla Ecologista La Carrasca – Ecologistes en Acció
Apartat de Correus 252
C/El Camí, s/n (Glorieta)  >>> SITUACIÓ DEL LOCAL
03800 Alcoi (l’Alcoià)
Correu-e:
alcoi@ecologistesenaccio.org
http://www.carrasca-ecologistesenaccio.org

Arriba el mes de febrer i amb ell celebrem dos parcs naturals del mes, a València-Alacant i Castelló. Des del  Servici de Gestió d’Espais Naturals Protegits de la Direcció General de Medi Natural, de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient vos CONVIDEM a visitar el parc natural de la Marjal de Pego-Oliva (València-Alacant) i el Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca(Castelló).

En el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva podrem realitzar nombroses i variades activitats. Des de tallers de ceràmica neolítica, fins a tallers de receptació d’aus o elaboració de caixes niu per a rates penades. A més, participarem en divertides rutes en rucs per a xiquets, un retorn a la marjal amb bici i una especial gimcana familiar, entre altres activitats.

En el Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, coneixerem el zona humida més important de la província de Castelló. A través de visites guiades per les llacunes de Torrenostra descobrirem les especials característiques paisatgístiques i geològiques d’este espai natural.

I si vos abellix realitzar les rutes utilitzant les últimes tecnologies, l’Institut Cartogràfic Valencià oferix la descàrrega de l’aplicacióOruxICV perquè els senderistes pugueu recórrer els parcs naturals tant de manera online com sense cobertura de dades, offline.

Coneix els nostres espais naturals protegits alhora que et divertixes. No ho dubtes, visita la nostra web i APUNTA’T! Places limitades fins a completar quotes màximes.


Cartell Matí Jover al CCOM

Des de 1988 fins 1995 Martí Jover va formar part de Situació Extrema com a veu principal i guitarra solista i rítmica. Situació Extrema va ser dels pocs grups que s’atreviren a cantar rock en valencià en aquella època.

MARTÍ JOVER recull un total de quinze cançons. Huitanta minuts que oferixen una àmplia i variada mostra d’un intens treball realitzat durant els anys 2011 i 2012. Aquest disc és un retorn als orígens musicals del seu autor. Un retorn, però, no tan sols als temps de Situació Extrema, sinó a un temps més anterior encara.

En l’apartat purament musical, el disc ens transporta a aquells anys situats a principi de l’adolescència: els anys del primer equip de música, del primer tocadiscos… Sense dubte, l’etapa crucial durant la qual es forjaren les influències musicals de Martí Jover, unes influències que van ser la base de les cançons de Situació Extrema i que, molts anys després i ja en solitari, són de nou els fonaments de les noves cançons.

Si parlem de les lletres de les cançons, la diversitat dels temes i la forma de tractar‐los fa que resulte prou difícil classificar a Martí dins d’un estil concret de cantautor. Les cançons de Martí Jover són els camins per on discorren històries i vivències personals.

Són textos plens de força, de passió i de realisme, que desafien el pas del temps. De fet algunes de les lletres van ser escrites fa més de vint anys i sonen totalment actuals.

Martí Jover

III Colònies d'estiuGaudint la terra

III Colònies d’estiu d’Ecologistes en Acció al Mas de Noguera

Del 6 al 12 de juliol

Vine a passar uns dies inoblidables en la natura amb amics i amigues. Podràs observar aus i conèixer la vida de les nostres muntanyes, fer excursions i bivac, banyar-te en un entorn increïble, jugar, gaudir de festes i moments d’animació…

Aquest estiu, per tercer any, Ecologistes en Acció del País Valencià col.labora amb el Mas de Noguera en l’organització de les Colònies d’estiu “Gaudint la terra”.

A les colònies connectem amb la natura i recuperem sabers camperols, alhora que gaudim i aprenem a cuidar-nos tenint cura del nostre entorn: cultivant, recol·lectant, transformant i conservant aliments, atenent els animals de la granja, coneixent les herbes, jugant i col·laborant amb els companys i companyes, observant fauna i vegetació de la zona, despertant els nostres sentits, caminant i descobrint nous indrets, banyant-nos al riu, contant històries, fent festa, vivint moments inoblidables…

Aquesta experiència de contacte compartit en la natura proporcionarà als nostres xiquets i xiquetes diversió, amistat, aprenentatge i noves mirades al món.

  • Del 6 al 12 de juliol al Mas de Noguera. Caudiel. Castelló.
  • 65 places, per a xiquets i xiquetes de 6 a 14 anys.
  • Inscripcions fins al 6 de juny
  • Informació i inscripcions: 964144074
  • Preu: 290 euros (260 euros per a socis d’Ecologistes en Acció)
     
una altra manera de viure l’estiu…

 

Com cada començament de mes, des del Servici de Gestió d’Espais Naturals Protegits, de la Direcció General de Medi Natural, de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, vos INVITEM a visitar un nou parc natural.

Esta vegada ens endinsem en el Parc Natural de la Tinença de Benifassà a Castelló, un parc que es caracteritza pels seus paisatges abruptes i angostos que discorren per valls tancades i enclavaments situats a més de 1.300 metres d’altitud.

En este espai natural disfrutaràs d’activitats molt diverses i especials, com participar en una visita guiada a la cartoixa de Santa Maria de Benifassà, fer una ruta interpretativa per les coves de Bel, o assistir a una de les experiències més espectaculars com és la visita a l’Observatori d’Aus Necròfagues, acompanyada d’una solta d’aus rapaces. També podràs participar en una sessió d’anellatge o degustar les pastes tradicionals elaborades per l’Associació de Dones de la Pobla de Benifassà, entre altres activitats.

A més, i aprofitant que per fi arribarà la tardor, al Parc Natural de la Tinença t’oferim un curs d’iniciació a la fotografia en la naturalesa i participa després en el concurs fotogràfic La Tardor al Boixar.

Estes activitats i moltes més en el Parc Natural del Mes!

Si vols conéixer els nostres espais naturals protegits alhora que et divertixes, no ho dubtes, VISITA el nostre web i APUNTA-T’HI!

Places limitades fins a completar quotes màximes.

Enllaços d’interés:

 

http://www.cma.gva.es/web/indice.aspx?nodo=2096&idioma=C 

 http://www.cma.gva.es/web/indice.aspx?nodo=84161&idioma=C

I al desembre i al gener, prepara’t per al Parc Natural del Montgó i el Parc Natural de la Serra Calderona, no te’ls perdes!

 

2globalfrackdown_600px
Alcoi, dissabte 19 d’octubre

18.00 h: paraeta informativa, amb llibres, informes, tríptics, etc.

19.00 h: projecció de la pel·lícula “Tierra Prometida”, dirigida per Gus Van Sant, amb guió de Matt Damon i John Krasinski. Narra un conflicte en una comunitat dels Estats Units on una companyia de gas troba la resistència d’una part del poble que no està disposada a acceptar l’oferta de l’empresa.
Lloc: Club UNESCO d’Alcoi (C/Cid, 12 – baixos)
Organitza:
carrasca+ea_300px_bn